петък, 26 април 2013 г.

Eyeshadow techniques / 5 начина за полагане на сенки

Ехо,

Днес съм ви подготвила образователна публикация. Ауууу...колко научно прозвуча :). 
Ще си говорим за техниките на гримиране или по-точно за различните начини за полагане на сенки.
Най-вероятно интерес ще проявят онези от вас, които правят първите си стъпки в гримирането. 
Колкото и да си повтаряме, че в изкуството правила няма, то има едни базистни моменти, които стоят в основата на всеки един грим, който гледате из интернет пространството. Запознати ли сте с тях, то ще може да ги прилагата във всички ваши идеи и да си ги доокрасявате по ваш вкус.
Техниките на гримиране са най-различни и интерпретациите са им много. Аз ще ви запозная с  5 основни. За да се помнят по-лесно и да се разграничават, всяка техника си има име. Разбира се, не съм ги измислила аз - така са ми били казани от моята преподавателка или просто са имена, които съм срещала из интернет.
Много важно, независимо кой начин ще изберете, да използвате поне 2 цвята - светъл и тъмен.   Другото много важно е да сливате цветовете, не ги оставяйте като отсечени. Нека всеки един цвят преминава плавно към следващия. Общо взето това е най-трудното за учене в гримирането или т..нар. eyeshadow blending. По това се разбира кой е майстор и кой не :). Това разбира се е в кръга на шегата.

Ветрлило
Тук може да се използват 2 или повече цвята. Като се започва от най-светлия в началото на окото и се преминава към най-тъмния в края на окото.




Издължено око или още "котешко" око

Това може би е една от най-харесваните техники, защото прави окото много женствено и съблазнително. Може да се използва един цвят или повече. Може да се прави като дебела очна линия или като опушен грим, но издължен (ляво око от скицата).




Банан или т.нар. Cut Crease

При "банана" светлия цвят се слага на целия клепач, а тъмния по сгъвката на окото. Има 2 вида банан - отворен и затворен. Разликата е, че при затворения тъмния цвят се свързва с края на окото (дясното око на скицата).



Shiny Ball

Особеното при тази техника е, че светлия цвят се полага в центъра на клепача, а тъмния в началото и края. Тази техника е много подходяща за очи, които са "хлътнали".




Опушено око

Любима техника на много. Ако не искате да сгрешите и да изглеждате ослепително, то заложете на опушен грим. Отива на всяка форма на окото, дори на очи с т.нар. паднал клепач. Опушеният грим не е задължително черен, той може да бъде и цветен. Тук трикът е да има градиент - по-тъмният цвят в основата на окото преминава в по-светъл към веждата.

Ами, общо взето е това. Надявам се тази публикация ви е харесала, защото положих усилия и беше голямо рисуване :)

На вас кой начин ви е любим?

Пращам ви интернет целувки,

Сис


9 коментара:

  1. Аз в 90% от случаите ги нанасям по първия модел, защото е най-лесно. Но е крайно време да започна да експериментирам повече.

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезна публикация. И аз правя най-вече първия начин, но след малко си вземам сенките и започвам да опитвам "банана".

    ОтговорИзтриване
  3. Аз най-често правя затворения банан. Страхотен пост, особено щом сама си нарисувала всичко това (:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Parvo se izviniavam za latinicata, imam problem s laptopa. Samia shablon na liceto i ochite ne sam go risuvala az, samo gi grimirah s cheren moliv ;), no pak si beshe igrachka. No se zabavliavah i mi beshe priatno.

      Изтриване
  4. Страхотна образователна публикация, Сис!
    Скиците са толкова ясни! :)
    Благодаря за приятно поднесената информация :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам подобни образователни статии :-)

    ОтговорИзтриване