вторник, 29 януари 2013 г.

Geisha make up

 
Предполагам повечето от вас са гледали филма „Мемоарите на една гейша“, а някои дори са чели книгата. Изключително завладяваща история. От доста време исках да направя гейша/майко грим. Никога не съм опитвала и се надявах да се получи. По принцип, когато правя грим типичен за дадена ера или личност започвам едно проучване...все едно ще правя дипломна работа. Много обичам да чета за историята на макиажа. От къде е тръгнало, как са го правили, характерните елемнти през различните епохи. Така направих като започнах да търся информация за гримът на гейшата. Останах изумена как са го правили и научих неща, които не знаех досега.
Гримът на гейшата е толкова характерен и забележителен, колкото прическата и кимоното и никога не може да бъде сбъркан. Гейшите са се отличавали с бяло лице, очите и веждите подчертани с черно и червено, устните окрасени в алено. Жените от епохата на Хейан(и от по-модерните времена) са използвали оризово брашно или бял прах на базата на оловото, (което е било изключително токсично) миксирали са го с вода и са получавали бяла каша, която са използвали като ФДТ. Подстригвали са веждите, след което са ги подчертавали дебело и високо на челото. Използвали са сокът от някакво растение, чието име така и не разбрах и са оцветявали устните си. Като завършек са почерняли зъбите си. В последствие традицията на „черните зъби“ изчезва.
Процесът на гримирането на гейшата е отнемал доста време. Започвало се е с полагането на масло, което се е разтапяло в дланите. То е играело ролята на база, която помагала за разнасянето на бялата паста/ФДТ и да се задържи върху лицето, шията и тила, където са очертавали V форма. След това са използвали гъба, която попивала излишната влага от пастата и е помагала за равномерното разнасяне по кожата. Следващата стъпка от грима са очите и веждите. Подчертавали са веждите с черно и малко червено, след това са очертавали очите със същите цветове. С времетото, когато майкото става гейша, количеството червено използвано за очите намалява, а може и напълно да се изключи. Заключителната част са устните. Оцветявали са ги в червено, като майкото е слагала съвсем малко в центъра на долната устна. При израстването и в гейша, тя започва да слага червено и в центъра на горната устна. При натрупването и на опит се стига и до цялостно оцветяване на устните.
Днес може да видим много интересни интерпретации на гейша грим. Малко след като книгата „Мемоарите на една гейша“ става бестселър, „гейша вълната“ поглъща всички. Спомняте ли си Мадона облечена в кимоно и със силно повлиян гейша грим?
И докато замислях тази публикация и мислих как да се гримирам, получих предложение да гримирам момиче като гейша за фотосесия. Такаааа, ето какво се получи, като моля не бъдете много критични, все пак това е първата ми гейша :).
Идея за фотосеията и фотограф: Димитър Александров (страничката му във ФБ )



Надявам се да ви е било интересно, колкото на мен забавно :)
Целувки ХОХОХО

1 коментар:

  1. Страхотно се е получило! Тази година ще съм абитуриентка и смятам точно така да се гримирам на бала.

    ОтговорИзтриване