четвъртък, 28 юни 2012 г.

Какво трябва да знаем, когато избираме ФДТ?

Когато избирате ФДТ, мислете за 3 неща:
1. Цвят
2. Типът кожа
3. Текстура, покритие
Когато избирате цвят го правете на ДНЕВНА СВЕТЛИНА. Изкуствената светлина в магазините е много" лъжлива" и като резултат ще завършите с ФДТ, който или ще съжалите,че сте купили или ще изглеждате все едно носите маска. Мислете не само за лицето си. Мислете за врата и деколтето си, особено лятото, когато се излага повече плът. Погледнете се в огледалото. Ще забележите, че тенът не е еднакъв навсякъде. Много малко са късметлийките с перфектен тен. Обикновено врата е по светъл, а по лицето има пигментации. Изпробвайте цвета, като сложите малко количество от ФДТ върху мястото, където е челюста. Това, което много малко от вас знаят е , че ФДТ е създаден, за да уеднаквява тена на лицето, а не да покрие и скрие всяко несъвършенство. За тази цел влиза в действие коректорът. Затова не го забравяйте!!! Ако търсите ФДТ, който да скрие всичко, накрая ще изглеждате като "ходеща глава". Изключително неприятна гледка.
Помислете и за типът кожа, който имате. Сега на пазара има толкова много продукти за всякакъв тип кожа. Много е важно да изберете правилния. Ако кожата ви е суха, то ФДТ трябва да е с овлажняващи съставки. Ако е мазна, трябва да тъсите oil free. Тези ФДТ са за жени, които търсят по-матиращ завършек, без ефекта на "лъсването".  Ако сте с по-зряла кожа, вече губеща цвят, непременно търсете ФДТ, който да е със светлоотразяващи частици, с лека формула напр. Bourjois 10 hours sleep effect Bourjois и Healthy Mix Serum. Последният е подходящ и за нормална кожа.
Как се нанася ФДТ?
С четка или пръсти, както ви е удобно :) Някои използват козметични гъбички, който са най-подходящи, когато ФДТ е кремообразен. Започвайте от средата на лицето - носът, брадичката и разнасяйте настрани, като не забравяте и зоната към корените на косата. После може да се върнете и да повторите на места, където има нужда. Но не използвайте прекалено много продукт. Ако искате да скриете тъмната зона около очите, пъпчици или други несъвършенства, използвайте коректор. Някои слагат ФДТ върху клепачите, но аз не съм почитател на това. По този начин сенките не се открояват с истинския си цвят, не са издържливи и се събират върху клепачите. Затова е създадена основата за сенки или просто сложете пудра.
ФДТ могат да имат различна покривност: малка, средна или голяма покривност. Помислете, какво точно очаквате от ФДТ-на. Ако имате хубава кожа, не ви трябва ФДТ с голяма покривност. Другото, за което трябва да помислите е, какъв ФДТ предпочитате от гледна точка на текстурата - кремообразен, течен, мус или пудра, като тук се включват и минералните ФДТ-ни.
Задължително "запечатайте" ФДТ (,ако е кремообразен или течен) с прозрачна пудра (тази стъпка може да се пропусне, ако имате суха кожа).
Както всички знаете, един козметичен продукт за мен може да е перфектен, но за нея - не. Тя ще каже: "Хм, този ФДТ е нетраен и след два часа, все едно не съм си слагала, събра се на места и станах на петна?" Причината може да е следната: в производството на козметика се използват много и различни съставки. Те определят цялостната текстура на продукта: дали ще са "тежки" или "леки", дали ще се нанасят лесно или трудно. Трите най-важни базови съставки са: вода, минерали и масла. Погледнете съставките на козметичните си продукти. Т.е., ако използвате крем или праймър на базата на силикони/масла, вероятно няма да се разберат с ФДТ, който е на базата на водата. Знаете какво се случва като добавите олио към вода. По този начин няма да намерите ефекта, които търсите и накрая ще завършите с ФДТ, от който няма да сте доволни. Запомнете: вода с вода, масла с масла!!!
ФДТ базирани на съставката "вода" са подходящи за жени с нормална до суха кожа. В никакъв случай не са за жени с мазна или комбинирана кожа.  Резултата ще бъде: "лъсване". Пример за такива ФДТ са Laura Mercier Moisturizing Foundation или L’Oreal Visible Lift Line-Minimizing Makeup SPF 12.
ФДТ на базата на "масла". Те са най-подходящи за жени с много суха кожа и зряла кожа.
ФДТ под формата на пудра. Подходящи са за жени с нормална до мазна кожа или комбиниран тип кожа. Разнасят се лесно, издържливи са, и се усещат много леко на кожата на лицето. Подходящ е за жени, които искат леко покритие без усещане на тежест. Не е подходящ за кожа, която се лющи или за мазен тип кожа. Примери; Laura Mercier Foundation Powder, Chanel Double Perfection Makeup SPF 8, M.A.C. Studiofix Powder Plus Foundation.

*(всичко по-горе е научено от Лиза Елдридж)

ТА-РА :)

8 коментара:

  1. Може ли да посочиш примерни ФДТ-ни които са на базата на масла?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Когато казвам масла, имам предвид масла като част от хим.съставки на ФДТ. Погледни списъкът на етикета. Обърни внимание на първите 3-4 съставки. Когато ФДТ е на водна основа AQUA ще бъде в тези 3-4 съставки. Ако ФДТ е на силиконова основа, то в тези първи съставки ще пише силикон и съответно същото е и с думичката OIL. Идеята е кремът ти за лице или основата и ФДТ да са съвместими. Колкото са по-напред в списъка, толкова концентрацията на съставките е по-голяма. Ако използваш крем на водна основа и ФДТ на силиконова основа, рискуваш той бързо да стане на петна по лицето ти и да не е толкова издържлив, колкото например пише на опаковката.

      Изтриване
  2. Аз съм ползвала от всички видове и все ми харесва ефекта. Явно защото съм с нормална кожа. Никога обаче не съм пробвала фон дьо тен под формата на пудра.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си истинска щастливка щом като нямаш проблем с ФДТ-те :)

      Изтриване
  3. Харесва ми,как всичко, което е важно да знаем, е описано тук! Получаваш моите адмирации за поста :)
    Накрая обаче въпроса с олиот и водата не, че не го разбрах, ама съм с комбинирана кожа и всекъдневно нося фдт на водна основа и е един от любимите ми. Възможно е, да съм изключение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно не съм обяснила както трябва :) Въпроса е кремът или праймера също да е на водна основа. Ако е на основата на силикони, например, няма да има голяма съвместимост :)

      Изтриване
    2. Ей, затова съм съгласна ;) Действително не се получава комбинацията вода и масла, ако говорим за основата да е силиконова, а фдт воден. Затова аз си пазя от дълго време ревюто за базата на clarins ;))

      Изтриване
  4. Здравей, попаднах на твоят блог, в търсене на "the one and only" ФДТ. Много ми хареса статията ти, но искам да споделя малко личен опит. Тъй като не купувам от най-скъпите, имам опит със средния ценови клас. Така, 3-4 години ползвах КолорСтей на Ревлон, в началото супер доволна.. с времето просто или кожата ми се промени или го развалиха. С комбинирана кожа съм и постоянно пробвам различни с различна основа и т.н. От Мейбълин и Лореал бях доволна, като покривност, но така и не открих перфектния. Едно нещо обаче промени всичко за мен. Може да е против всякаква логика, или да не е правилно, но го правя, защото и от 5 и от 100 лева за ФДТ ефектът при мен е същия еднакво супер доволна от ФДТ-а си. Както казах съм с комбинирана към мазна и каквато и да е основата на ФДТ никога нямаше желаният ефект. Дори лятото съм стигала до там да нося в чантата си абсорбиращите мазнина от кожата на гримирано лице кърпички на АРТДЕКО. Но тъй като вече неможех да си ги намеря, незнам защо спряха вноса им, трябваше да си намеря друго решение. Четох за кремове за мазна и проблемна кожа по друг повод и попаднах на отзиви за крема на Хималая Кларина. Струва 3 лева и се нанася на проблемните зони на чисто лице, но не под грима. Купих си го, толкова бях доволна и толкова отчаяна от всички ФДТ-ни, че една сутрин реших да си го сложа като основа. И оттогава какъвто и ФДТ да сложа еднакво време стои, доста часове, както и изобщо съм забравила какво значи да станеш на петна или да ти избие мазнина. Абе просто "залепва" и цял ден не мърда. Просто нямам думи. Уникален крем, който би трябвало да го преработят като основа за грим. Всички, които имат като моята кожа съм сигурна, че няма да сбъркат, ако опитат. Това е моето лични откритие, дано помогна на някого от вас с този коментар! Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване